Februarie
Ziua Mondială a Zonelor Umede, Convenția Ramsar
Se sărbătoreşte anual la 2 februarie din anul 1971, cînd a fost semnată Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.
Ziua Mondială a Justiției Sociale
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) marchează la 20 februarie, anual, Ziua mondială a justiţiei sociale, o iniţiativă a Adunării Generale din 26 noiembrie 2007, potrivit un.org.
Martie
Ziua mondiala a apei
Această zi a fost aleasă în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite asupra Mediului Înconjurator de la Rio de Janeiro din anul 1992. Sărbatoarea este de o reală importanţă, mai ales, pentru că apa este una din resursele indispensabile pentru viaţa omenirii. De asemenea, această. festivitate mondială este un bun prilej de a reaminti cât de periculoasă este absenţa sau poluarea apei
Ziua mondiala a meteorologiei
Sărbătorită în fiecare an, odată cu intrarea în vigoare a Convenției Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) din 23 martie 1950 și a contribuției semnificative realizate de către serviciile meteorologice naționale din întreaga lume pentru asigurarea securității și bunăstării societății.
Aprilie
Ziua mondiala a pasarilor
În timp ce Ziua de 1 Aprilie este adesea asociată cu păcăleli și glume, există și o altă perspectivă asupra acestei zile, mai puțin cunoscută, dar la fel de fascinantă. Odată cu venirea primăverii și renașterea naturii, 1 Aprilie a fost în mod tradițional considerată Ziua Păsărilor în multe culturi din întreaga lume.
Ziua mondială a sănătății
La 7 aprilie marcăm Ziua mondială a sănătății, zi care coincide cu aniversarea fondării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948. În fiecare an, această zi atrage atenția asupra unui subiect specific de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume.
Ziua Pamantului
În fiecare an, începând cu 1970, la data de 22 aprilie se marchează Ziua Pământului, un eveniment sărbătorit la nivel internațional, declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009. Ne reamintește despre importanța primordială a locului pitoresc în care viețuim - a planetei noastre Pământ.
Mai
Ziua mondiala a conservarii diversitatii biologice
În fiecare an, în data de 22 mai, se celebrează la nivel mondial Ziua Diversităţii Biologice, în concordanţă cu hotărârea Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) care, la 20 decembrie 2000, a proclamat data adoptării Convenţiei pentru Diversitate Biologică – 22 mai.
Ziua internationala a parcurilor dendrologice
În fiecare an, la 24 mai ne bucurăm încă de un eveniment minunat, deoarece este marcată „Ziua Europeană a parcurilor dendrologice”. Această dată a fost aleasă în urmă cu zece ani, de Federaţia Parcurilor Naturale şi Naţionale din Europa, pentru a sărbători crearea primelor parcuri naţionale de pe continent, în Suedia, în urmă cu aproape un secol.
Ziua fara tutun
Anual, la 31 mai, marcăm Ziua mondială fără tutun (ZMFT) pentru a aborda consecințele pe care le are tutunul și produsele care conțin nicotină asupra sănătății populației, de a susține politici eficiente de reducere a riscurilor condiționate de tutun, dar și pentru a îndemna oamenii să-și revendice dreptul la sănătate și la o viață fără tutun pentru generațiile viitoare.
Iunie
Ziua mondiala a mediului
Ziua mondială a Mediului este marcată anual la 5 iunie. Prin aceasta ONU încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi, în acelaşi timp, să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens.
Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii
Din 1994, 17 iunie este sărbătorită Ziua Mondială de Combatere a Deșertificării și Secetei, pentru a atrage atenția tuturor asupra Convenției ONU pentru Combaterea Deșertificării. Viitorul pământului nostru este în joc. Deșertificarea, degradarea terenurilor și seceta sunt printre cele mai presante provocări de mediu ale vremurilor noastre, până la 40% din suprafața pământului din întreaga lume fiind deja considerată degradată.
Ziua mondiala pentru combaterea desertificarii
În fiecare an, începând din 1995, este marcată la 16 septembrie, Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon, un scut fragil de gaz, care protejează Pământul de acţiunea nocivă a radiaţiilor ultraviolete emise de soare.
Ziua fara masini
În fiecare an, pe 22 septembrie, este marcată Ziua mondială fără maşini. Această zi își propune descurajarea circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în caz de necesitate, utilizarea transportului în comun.
Ziua internationala a protectiei animalelor
iua Mondială a Animalelor este sărbătorită în fiecare an, pe 4 octombrie. Este o zi importantă ce are ca scop promovarea drepturilor animalelor și susținerea bunăstării lor. Ideea pentru înființarea acestei zile i-a aparținut lui Heinrich Zimmermann, scriitor și publicist german, apărător înfocat al drepturilor tuturor animalelor.
Ziua internationala a Marii Negre
La 31 octombrie 1996, la Istanbul, a fost semnat primul Plan Strategic de Acțiune pentru Reabilitarea și Protecția Mării Negre, document ce asigură implementarea prevederilor Convenției pentru protecția Mării Negre împotriva poluării, semnată în 1992, la București, convenție cunoscută și sub numele de Convenția de la București.
Ziua Internationala a marilor si oceanelor
Ziua Internațională a Mărilor și Oceanelor se celebrează la 19 decembrie si este o oportunitate de a sărbători în fiecare an apele Terrei şi viaţa marină. Oceanul produce cel puțin 50% din oxigenul planetei, găzduiește cea mai mare parte a biodiversității pămîntului și este principala sursă de proteine pentru mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume.